Omgeving
Guesthouse Mon Dieu bevindt zich op wandelafstand van de Onze-Lieve-Vrouw basiliek en het gezellige centrum met de talrijke kraampjes.
Het is tevens een perfect vertrekpunt voor wandelaars en fietsers om het Merode gebied te ontdekken met haar pittoreske dorpen, kerken, kastelen en abdijen in het mooiste natuurgebied van het Hageland: de Demervallei.
Of geniet je liever van cultuur? Ook dat kan. Gc den egger, met een eigenzinnig cultureel programma, ligt juist om de hoek.
Enkele hoogtepunten in de directe omgeving zijn:
Scherpenheuvel
Scherpenheuvel is het bekendste bedevaartsoord van Vlaanderen. Het unieke verhaal achter het ontstaan en de groei van de stad is velen onbekend. Hoe is het ooit begonnen? Via de erfgoedwandeling van 1,5 km door het centrum, kom je dit allemaal te weten. Er is ook een app of een boekje (Scherpenheuvel, de zevenhoekige stad) beschikbaar om je te begeleiden.
Zichem
-
De Maagdentoren in Zichem. Een geweldige restauratie heeft ervoor gezorgd dat de middeleeuwse toren terug kan worden beklommen. Vanop de toren heb je een mooi uitzicht over de Demervallei en het dorp Zichem.
-
Het marktplein van Zichem is bekend van het feuilleton De Heren van Zichem, gebaseerd op de boeken van Ernest Claes. Het cafeetje De Heren van Zichem is er nog, maar ook in de andere aanwezige cafés en tavernes rond het marktplein, kan je gezellig iets drinken.
-
In Zichem heb je ook het bezoekerscentrum-museum Huize Ernest Claes, gevestigd in de hoeve waar Ernest Claes in 1885 werd geboren. Het interieur gunt je een blik in het leven zoals het was rond 1900. De toegang is gratis.
-
In 2005 werd het geheel uitgebreid met het bezoekerscentrum De Demerbroeken. Van hieruit kan je het natuurgebied bezoeken.
Averbode
-
De abdij van Averbode, gesticht in 1134 door Arnold II, graaf van Loon, is in de omgeving heel bekend. In het belevingscentrum ‘Het moment’ kan je proeven van vier unieke abdijproducten: brood, peperkoek, kaas en bier. Vanuit het belevingscentrum kan je ook de abdij bezoeken.
-
Juist buiten de abdijmuren kan je mooi wandelen in het Mariapark, gebouwd in 1935, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het aartsbroederschap van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. In het park staan staties uit betonrustiek, verwijzend naar de Zeven Smarten van Maria. Er is ook een unieke Lourdesgrot.
-
Recht tegenover de toegangspoort van de abdij vertrekken verschillende wandelingen door het natuurgebied Averbode-bos en -heide. Vanaf 1 mei bevinden zich op de dreef voor de abdij ijskraampjes en daarom wordt deze plaats in de volksmond de lekdreef genoemd. Met een ijsje in de hand kan je wandelen naar het zwart Kapelleke of de Kroningskapel.
-
In het centrum van Averbode bevindt zich de openbare bibliotheek en rond het Sint-Jansplein zijn verschillende leuke tavernes/bistro’s.
Testelt
Testelt is een pittoresk dorpje met enkele bijzondere bezienswaardigheden: de Voortberg, een Hagelandse getuigenheuvel van ongeveer 50 meter hoog, de Sint-Pieterskerk van de 15de eeuw, de 17de eeuwse watermolen en de art nouveau villa Ter Wolf.
In de verdere omgeving
Scherpenheuvel is gelegen tussen twee culturele steden, Aarschot en Diest. Beide steden zijn ideale winkelcentra. Er zijn ook talrijke cafés en restaurants. Beide steden liggen aan de Demer. Een wandel- en fietsweg langs de Demer verbindt Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem.
-
Diest is bekend omwille van de talrijke kerken, het begijnhof, de fortificaties uit de 19e eeuw met de citadel, het Leopoldfort en de Schaffense poort, het Provinciaal Recreatiedomein De Halve Maan en natuurlijk de prachtige, middeleeuwse binnenstad. Vlakbij de stadskern ligt het natuurgebied Webbekoms Broek, dat vrij toegankelijk is.
-
Aarschot is bekend omwille van het gerestaureerde Begijnhof, de 's-Hertogenmolens op de Demer en het Sint-Elisabeth gasthuis en de Sint-Rochuskerk, gebouwd in 1965 ter herinnering aan de gefusilleerde Aarschottenaars tijdens WOI.
Vlak naast Aarschot ligt het kasteel van Horst, in de gemeente Holsbeek/Nieuwrode. Het is een écht ridderlijk feestkasteel, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels. Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Unieke stucwerkplafonds en een middeleeuwse toren die pronkt in de kasteelvijver. Het kasteel is de thuishaven van de stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen. Buiten de slotgracht is er ook een koetshuis, dat in de jaren 90 van de 20e eeuw werd gerestaureerd en verbouwd tot taverne. Het kasteel is zeker een bezoekje waard. Rondom het kasteel strekt zich immers een prachtig gebied uit van bossen, waterpartijen, weilanden en akkers met mooie holle wegen. Het domein is wel 113 ha groot. Ideaal om een kasteelbezoek met een mooie wandeling te combineren.